Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Lusakånå 100 år

Elevenes skrekk

12. nov. 2017 KL. 11:00 - 15:00

På Stavanger skolemuseums åpne dag høsten 2017 (NB: Datoen kan bli endret), kommer Lusakånå på besøk i den gammeldagse skoletimen. Lusakånå spilles av museumsentusiast Stig Roar Olsen.

På begynnelsen av 1900-tallet var det å holde seg sunn og frisk ikke bare en privatsak, men også like mye en samfunnsplikt. Barn ble en viktig målgruppe i det helsefremmende arbeidet og skolen en viktig arena.

I Stavanger ble den første sykepleieren med ansvar for avlusing ansatt i 1917. Fram til 1960-årene vet vi om syv «lusakåner». Skolesøstrene anså dette arbeidet som den mest ubehagelige delen av jobben, for det brakte barn og mødre opp i vonde og vanskelige situasjoner.

Mange barn gruet seg til lusesjekken, og Per Inge Torkelsen har skrevet en humoristisk fortelling om lusakånå basert på opplevelser fra sin egen barndom. Trykk på linken til høyre for å se filmen.

lusakånå-til-nett.PNG#asset:356

Lusesjekk-gutt-2000.jpg#asset:656